De Geschiedenis en Voordelen van Koperen Armbanden


Al duizenden jaren wordt koper gebruikt voor medicinale doeleinden, zoals te zien is in vroege geschriften. In het oude Egypte werd koper aanbevolen in het medische boek genaamd de Smith Papyrus, voor het steriliseren van drinkwater en het genezen van borstwonden. De oorsprong van koperen armbanden gaat terug tot de IJzertijd, rond 800 v.Chr., maar mogelijk werden ze zelfs nog eerder gebruikt. Opgravingen hebben talrijke koperen armbanden uit die tijd aan het licht gebracht, en vandaag de dag zijn ze nog steeds geliefd. Dit is te danken aan hun geneeskrachtige eigenschappen, die blijken te helpen bij diverse medische aandoeningen. Hier volgen enkele veelvoorkomende en goed begrepen toepassingen van koperen armbanden in de geneeskunde.

ARTRITIS
Koperen armbanden worden al duizenden jaren ingezet voor de behandeling van artritis en behoren tot de oudste nog bestaande behandelmethoden voor deze aandoening. In het oude Griekenland werden koperen armbanden gebruikt om pijn en ongemak te verlichten, vergelijkbaar met artritis. Hoewel er discussie over is, zijn degenen die verlichting ervaren door het dragen van koperen armbanden overtuigd van de aanzienlijke voordelen. In de moderne tijd, vooral na wetenschappelijke onderzoeken in de jaren 1970, werd het gebruik van koperen armbanden voor artritis populairder. Koper heeft ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen die naar verluidt gewrichtspijn verminderen en bewegingsvrijheid bevorderen.

Onderzoek heeft aangetoond dat koper een essentiële microvoedingsstof is voor het behoud van gezond bloed, spieren en gewrichten. Deze helende eigenschappen van koper zijn herhaaldelijk bevestigd, en ze kunnen ook worden benut via speciaal ontworpen sieraden die de huid kunnen doordringen. De huid absorbeert het koper en brengt het direct in de bloedbaan. Dit heeft voordelen ten opzichte van alternatieve farmaceutische behandelingen voor artritis, omdat de armband constant gedragen kan worden. Het lichaam kan koper opslaan en gebruiken zoals nodig, waardoor een constante aanvoer geen schade veroorzaakt. Aan de andere kant is gebleken dat grote orale doses negatieve effecten kunnen hebben. Koperen armbanden bieden een veilige, voortdurende behandeling voor aandoeningen zoals artritis. Ze kunnen gedurende de dag worden gedragen, waardoor patiënten zich vrijer en minder pijnlijk kunnen bewegen.

IJZERTEKORT EN BLOEDARMOEDE
Een aanzienlijk deel van de wereldbevolking, vooral vrouwen, kampt met een tekort aan ijzer. Dit heeft geleid tot een toenemend aantal gevallen van bloedarmoede wereldwijd. Wereldwijd is ijzergebrek de voornaamste oorzaak van bloedarmoede. Zowel ijzertekort als bloedarmoede gaan gepaard met diverse slopende symptomen, zoals vermoeidheid, geremde groei, verstoorde lichaamstemperatuurregulatie en verminderde immuniteit. Deze problematiek beperkt zich niet tot ontwikkelingslanden; het komt ook veel voor in ontwikkelde landen zoals landen in Europa. Hoewel er inspanningen zijn om ijzertekort en bloedarmoede te verminderen, zoals het verrijken van voedselproducten met ijzer en het beschikbaar maken van ijzersupplementen, blijft het probleem bestaan. In ernstige gevallen kan extra ijzer zelfs via injecties worden toegediend.

Koperen armbanden bieden een niet-invasief alternatief voor traditionele medicijnen en supplementen die worden gebruikt om mensen met ijzertekort en bloedarmoede te ondersteunen. Deze armbanden werken door transdermale opname van micronutriënten, waarbij ijzer door de huid wordt geabsorbeerd. Onderzoek suggereert dat micronutriënten via de huid opnemen gunstiger is dan via orale supplementen of injecties, en bovendien minder bijwerkingen heeft. Dit wordt beschouwd als een directere route naar de bloedbaan, waarbij het spijsverteringsproces wordt omzeild (waarin micronutriënten verloren kunnen gaan). Bovendien hebben koperen armbanden gunstige effecten laten zien bij de behandeling van minder voorkomende zinktekorten.

HART- EN VAATZIEKTEN
Een tekort aan koper heeft ook invloed op het cardiovasculaire systeem, waarbij mensen met chronisch kopergebrek een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben in vergelijking met anderen. Onderzoek wijst uit dat lage kopergehaltes in het lichaam verband houden met hoge bloeddruk, wat tal van problemen kan veroorzaken, waaronder hartziekten. Er zijn sterke verbanden aangetoond tussen koperen armbanden en een verlaging van de bloeddruk. In combinatie met een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging kan dit bijdragen aan het verminderen van het risico op cardiovasculaire aandoeningen die gerelateerd zijn aan hoge bloeddruk.

INFECTIES EN VERMINDERDE IMMUUNFUNCTIE
Koper biedt bescherming en bestrijdt infecties in het lichaam. Het heeft antimicrobiële eigenschappen die bacteriën en virussen kunnen bestrijden. Omdat het gebruik van koperen armbanden geen negatieve bijwerkingen kent, is het bijna onverstandig om de mogelijke voordelen te negeren. Voor mensen met verminderde immuniteit kunnen koperen armbanden een betaalbare en niet-invasieve oplossing zijn. In tegenstelling tot orale supplementen is er geen risico op kopervergiftiging bij het gebruik van deze armbanden, waardoor ze een veilige manier zijn om de algehele gezondheid en het welzijn te bevorderen.

Koperen armbanden lijken een uitstekende keuze te zijn voor de behandeling van vele medische aandoeningen, maar ze worden vaak over het hoofd gezien door reguliere medische praktijken. Over het algemeen zijn er weinig tot geen bijwerkingen verbonden aan het gebruik van de armbanden, behalve mogelijk tijdelijke huidverkleuring in sommige gevallen, of irritatie bij mensen met een koperallergie.

Bekijk hier onze selectie met koperen magneet armbanden!